Vinoloog in een doos

Door Duane Moes

Horeca ondernemers in heel Nederland bevinden zich in zwaar weer, nu alles langzaam aan weer open mag is er hopelijk voor velen weer licht aan de horizon. Gelukkig zijn er altijd mensen die zich een weg weten te banen in deze moeilijke tijden, zo ook Hidde Kehrer die met zijn start-up de mensen thuis voorziet van een maandelijkse wijncursus. 

Hoe ben jij op het idee gekomen van de Wijnbundel en wanneer heb je besloten om van het idee werkelijkheid te maken?

Een jaar geleden ben ik  bij Burgemeester Goeswijn in Leiden begonnen en merkte dat ik elke fles, ongeacht of ik hem zelf lekker vond, vrij makkelijk aan de man kon brengen omdat er een leuk verhaal bij zat. Langzamerhand belde steeds meer klanten van Burgemeester Goeswijn mij persoonlijk of kwamen langs mijn werk om advies te vragen over wat voor wijn ze moesten drinken bij het gerecht dat ze die avond gingen eten. Ik merkte ook dat de klanten best ge├»nteresseerd waren in wijn en alles wat ermee te maken had maar het grote aanbod aan informatie overweldigend vonden waardoor ze mij om de kern gingen vragen. Daarom kwam ik op het idee om voor mezelf te beginnen en zo ergens rond oktober ben ik met de vriendenkring van mijn ouders gestart. Ik stuurde ze dozen die elke keer een thema hadden, denk aan ondergrond, klimaat en afstand tussen de wijnstokken, etc., het kwam er op neer dat er bij elke doos een nieuwe les geleerd werd.  Dit gaf mij de kans om het concept te finetunen en rond december ben ik begonnen met de webwinkel en vanaf daar is het hard gegaan.

Heb jij al eerdere ervaring met de wereld van ondernemen?

Het begon op de middelbare school al, fictie was nooit mijn ding maar vond het reuze interessant om over bedrijven te lezen en hoe ze groot zijn geworden. Mijn ouders waren toen vaak niet thuis en ik vond het hartstikke leuk om feestjes te geven, ik ben toen gestart met feestjes organiseren op verschillende plekken in Rotterdam dit ging ook steeds beter lopen, maar ik heb dit helaas tijdens mijn studie moeten loslaten.

Zoals elke ondernemer heb jij vast lessen kunnen leren van eerdere uitglijders die je hebt gemaakt, heb je hier met de Wijnbundel wat aan gehad?

Dit was altijd al de insteek, ik ben nog jong en fouten zijn nog nu nog niet heel erg. De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat de mensen waarmee je samenwerkt, het allerbelangrijkste zijn, hier valt of staat je onderneming bij. Ook belangrijk is het besef dat de visie die jij hebt van een product vaak niet overeenkomt met wat de klant nou precies wilt.

Leiden staat niet echt bekend als een ondernemersstad, zeker als je het vergelijkt met Rotterdam. Wat vind jij van het huidige ondernemersklimaat in Leiden?

Er zijn hier niet veel startups, dus als je hier een bedrijf begint is dat best wel bijzonder. Zo wordt er ook met je bedrijf omgegaan wat het iets makkelijker maakt om aandacht te krijgen. Anderzijds is het een stuk moeilijker om gemotiveerde en enthousiaste mensen te vinden om mee samen te werken en vergeleken met Rotterdam zijn er een stuk minder mensen en ondernemingen die jou voor zijn gegaan waar jij van kunt leren.

Heeft de huidige corona crisis invloed gehad op jouw bedrijf? En gaan de zaken beter of juist niet?

Momenteel is het ondanks alles best gunstig voor bedrijfjes zoals de mijne, men heeft toch behoefte aan het gevoel dat restaurants en barretjes ze geven en probeert dat dan ook in huis te halen. We zijn dan ook van rond de 10 bestellingen per week naar bijna 100 gegaan! Het begint nu wel enigszins af te zakken, het nieuwe van de situatie is er een beetje vanaf en de mensen zitten misschien nu toch wat krapper bij kas, wat er voor zorgt dat er niet veel meer vanaf kan voor een luxe zoals de Wijnbundel. Ik vraag me af of dit op de lange termijn gunstig gaat zijn voor mijn bedrijf.

Jij bent nu ook aan het samenwerken met Burgemeester Goeswijn, wat houdt die samenwerking precies in?

Voordat ze dicht moesten heb ik er ongeveer een jaar lang gewerkt en ik wist al dat ze een grote trouwe klantenkring hebben. Dit was voor ons beiden de perfecte manier om die mensen toch een vertrouwd gevoel te geven door middel van een Burgemeester Goeswijn doos. De doos stel ik samen en ik schrijf de bijbehorende verhalen, maar ik kan nu gebruik maken van de klantenkring van Goeswijn. Dit is voor mij een goede manier om te marketen en zo heeft Burgemeester Goeswijn toch nog een vorm van inkomen.