Een voorstelling op bestelling
Door Anna de Keijzer
De culturele sector heeft het zwaar te verduren door de COVID-19 pandemie. Voorstellingen zijn gecanceld en repetities mogen niet meer doorgaan. Gelukkig is dit een sector vol creatievelingen die zich erg weerbaar hebben getoond om de behoefte van mensen naar cultuur en recreatie te voeden. Zo ook het Leids danscollectief DansBlok, dat zichzelf succesvol heeft heruitgevonden tijdens deze tijd van gepaste afstanden en digitale intensivering aan de hand van dansvoorstellingen op bestelling.


Veel ondernemers zijn juist nu drukker dan normaal om hun onderneming gezond te houden. Zo ook Rosa Allessie (29) van DansBlok wiens leven normaal uit dansvoorstellingen en repetities bestaat. Het collectief danst nog steeds door te kijken wat niet en wel werkt en deze informatie op de eigen situatie te impliceren. Rosa: ‘Andere gezelschappen begonnen te online streamen maar voor mij is dat niet dezelfde impact als een live performance. Toen zagen we dat het bestellen en bezorgen van eten enorm toenam en vroegen we onszelf af of dit niet toe te passen was op dans.’ Uit het combineren van dans en de formule van online eten bestellen is het initiatief DansBlok Deliveryontstaan.
Filantropische dansvoorstelling
Voor een bedrag naar keuze kan je een voorstelling kiezen die als solo of duet wordt opgevoerd volgens de RIVM-richtlijnen. Er zijn al voorstellingen opgedragen aan oma’s op het gras voor de galerijflat of op de oprijlaan van een familie die netjes achter het keukenraam zit te kijken. Wat maakt deze voorstellingen nog beter? 50 procent van de opbrengst ging al naar het Rode Kruis wat in een kleine drie weken €1450,- opleverde. ‘We vinden het belangrijk dat het bedrag gekozen kan worden door de opdrachtgever zodat dans bereikbaar is voor iedereen. Verder vinden we het belangrijk om juist in deze tijd uit te kijken naar elkaar waardoor de helft van de opbrengst naar het Rode Kruis gaat.’, aldus Rosa. DansBlok verlengt de actie tot 20 mei waar 25% naar het Rode Kruis gaat omdat ze met de verlengde maatregelen zichzelf ook financieel gezond moeten houden.


Kansen door de situatie
Situaties waar het werk niet meer door kan gaan zoals gewoonlijk forceren ons om werk te innoveren. Mooie initiatieven kunnen zo meegenomen worden naar een toekomstige vrije wereld, zo ook de lessen van DansBlok Delivery: ‘Publiek dat voorheen nooit geïnteresseerd was in dans wordt nu wel bereikt in de vorm van een nieuwsgierige buurvrouw of de groeiende online content.’, vertelt Rosa. ‘We zijn van plan om na deze crisis live previews te geven op openbare plekken zodat de drempel naar dansvoorstellingen lager wordt voor een breder publiek.


Een tip voor andere ondernemers
Rosa heeft ook een tip voor andere ondernemers om ook nu je onderneming gezond te houden: ‘Belangrijk is dat je vooral nu zichtbaar blijft zodat mensen je ook na de crisis onthouden en kunnen vinden. Blijf daarbij je eigen identiteit behouden. Doe-mee acties werken ook bij het zichtbaar zijn. Zo hebben we laatst een online rave georganiseerd waarbij iedereen ons feestje door een livestream in zijn huis kon halen en mee kon doen. Laat je publiek dus actief bijdragen!’
Foto’s: Leonie van der Helm